28. aprill 2021

Pärmitaignas küpsetised 8. klassi õpilastelt

 


Koduõppel tuleb ära kasutada kõik võimalused aega nõudvate ülesannete täimiseks, mida koolitunnid ealeski ei võimalda, näiteks pärmitaigna küpsetised. Kaheksanda klasside õpilased said kodus mitme nädala jooksul uurida ja lugeda pärmitaigna kohta, mis funktsioon on toidu sees pärmil ning kuidas sellel lasta paljuneda nii, et pärmi taignas ära ei tapa, vaid et taigen mõnusalt kohevaks kerkiks. Ilmselt iga pagargi teab, et pärmitaigna selgeks saamise kunst on väga nõudlik - kui palju lisada jahu ja vedelikku, et taigen jääks parajalt niiske, ei liialt kuiv või vedel. Teine eksimiskoht on oma ahju tundmine - kui kaua küpsetisi ahjus lasta küpsetada, et tulemus oleks just paras ning lisaks mitu muud aspekti (olgu siis toa soojusest ja õhu liikumisest kuni taigna maitsestamise ja serveerimiseni välja). Vabalt valitud pärmitaigna retseptide järgi valmisid pitsad, peosaiad, kringlid, retro porgandi- ja viineripirukad ning viimaks ohtralt kaneeli- ja/või kardemonirulle!

Head maiustamist!

Distantsilt teoreetiline juhendaja: Lisete Lige



VAATA VEEL!






Väiksemad soolased juustu- ja pitsarullid, viineri- ning porgandipirukad.







Peosaiad ja kringlid






Kellel küpsetamisisu peale tuleb, siis veidi juhiseid pärmitaigna küpsetamise ja retseptide kohta leiab SIIT 





Ilma pärmitaigna tüütult kaua kergitamiseta saab ka mõnusa lihtsa kohupiimakoogi:



Ohtralt kaneeli-kardemoni saiu!
Et saiakesed pealt liiga kuivad ei jääks, tasub neid määrida munaga, võtta nõks enne täiesti küpseks saamist ahjust välja, et säilitada oma mahlasus või katta pealt rammusa suhkru-, iirise-, šokolaadiglasuuriga.






















Mõnusate rullide vormimist - olgu soolaseid või magusaid - saad vaadata näiteks SIIT
Selleks, et oma saiad isikupärasemaks vormida, tasub kokaraamatutes ning internetis veidi ringi vaadata. Valik on ääretult mitmekesine!






Kommentaare ei ole: