15. aprill 2020

Teeme tutvust makramee tehnikaga


Paari nädala jooksul õppisid 7.-9. klassi õpilased tundma, mis on makramee tehnika. Kui vaadata erinevaid sisustuspoode ja -blogisid, siis heledad sõlmtehnikas seinakaunistused peaksid nii mõnelegi tuttavad olema. Makrameetehnika kujutab erinevate sõlmede punumist, mille tulemusena valmivad lihtsad ripatsid, käevõrud, kõrvarõngad, aga miks mitte ka seinavaibad, padjakatted, lillepoti riputised ja palju muud. 

LOE EDASI!


Kui heita pilk makramee sõlmimistehnika ajalukku, siis see saab alguse 13. sajandil araabiamaadest. Makramee tähendas algselt araabia keelest tõlgituna “narmast”, mis tulenes sellest, et araablased kinnitasid niimoodi sõlmides vanu lagunenud kotte. 14. ja 15. sajandil levis see tehnika tänu meremeestele Itaaliasse ja Prantsusmaale. Ka Hiina kultuuri ja rahvuspärandisse on makrameekunst jätnud oma jälje. Nii on see vana sõlmimistehnika inimkonnaga käinud kaasa ajast aega, olles vahepeal väga populaarne ja mõnel perioodil vajunud teiste kästööliikide varju.

Tundub, et 21. sajandil on makramee saanud taas uue hingamise ja makramee tehnikas tehakse väga ilusat käsitööd. Makramee tehnikaks sobivad jute-, linased-, puuvillased ja muud nöörid. Õpilased pusisid iseseisvalt videote järgi mitmesuguseid harjutustöid ning said valmis võtmehoidja ripatsid. Nagu ikka, siis kogemusi-arvamusi oli seinast seina, kes pusis mitu tundi ja lõpuks tunnistas, et punumistöö tegemiseks kannatlikkusest jääb väheks, ning kes nõudis uljalt "VEEL selliseid ülesandeid!"ja kes avastas enda jaoks täiesti uue maailma, millesse vabadel hetkedel sukelduda :)

Kellel isu peale tuleb, siis YouTube'ist võib väga lihtsate õpetuste järgi nii mõndagi iseseisvalt selgeks õppida ja näituks kodu sisustust täiendada. 

Head vaatamist! 

ALUSTAME HARJUTUSTÖÖDEST











VÕTMEHOIDJAD






OMA LOOMING








Kommentaare ei ole: