15. mai 2020

Lõimides kokandust ajaloo ja vene keelega


Ühel aprilliõhtul jäin ETV2 järele vaatama dokumentaalsaadet "Nõukogude aja toit" (endiselt vaadatav SIIN).  Dokumentaalis välja toodud toitumisalased tõekspidamised osutusid niivõrd intrigeerivateks, et koheselt jäin oma õpilastele mõtlema. Praegusel ajal on meile kõigile väga erineva usaldusväärsusega söömissoovitused kättesaadavad ja eks igaüks loob nende põhjal endale meelepärased toitumisharjumused. Lisaks üldtunnustatud toitumisspetsialistide ja arstide soovitustele võiks õpilastel olla võimalus avardada oma silmaringi ajastust, mil levisid väga kummalisid toitumissoovitused ja -kombed, et selle põhjal analüüsida, kuivõrd neid tänapäeva on võimalik üle kanda ning arutleda antud ajastu kultuurilist tausta ka perekonna ringis. 

LOE EDASI!



Kuna nõukogude liidu temaatikaga puutuvad õpilased kokku ka muudes õppeainetes, siis uurisingi kaaskolleegidelt, kellel oleks mahti kampa lüüa. Nii koorus meil vene keele ja ajalooõpetajatega mitme peale välja 8. ja 9. klasside jaoks ühisülesanne. Kuna paralleele on palju ja keele- ning kodundusgrupid väga erinevad, siis päris kolme ainet korraga siduda ei õnnestunud, ent siiski osutus ülesanne õpilaste seas väga populaarseks. 

Vene keele tunni raames pidid õpilased enda valmistatud toidu retsepti vene keeles välja kirjutama ning noppima dokumentaali vaadates välja võimalikult palju toiduga seonduvaid väljendeid. Õpetaja sõnul leidus lausa nii usinaid õpilasi, kes üle 40 väljendi suutis välja kirjutada! Seega õpilaste silmaring avardus ka keele õppe kaudu väga suurel määral. Ajalootunni raames said õpilased arutleda kodustega NSV Liidu ajastu omapärade üle ning lisaks tunnis õpitud poliitilisele käsitlusele ka täielikuma pildi ajastu kultuurilist taustast. 

Mina sain ikka kõige mahlasema kogemuse taaskord õpilaste toidupilte imetleda ja vahvat tagasisidet toidu valmistamise ja filmist saadud omanäoliste toitumisalaste teadmiste kohta. Eks paljud nõukogudeaegsed road jõudsid aja jooksul ka eestlaste toidulauale ning seetõttu oli nii mõnigi õpilane üllatunud, et sai oma lemmikuid pelmeene valmistada ning oh, minu üllatust, kui sain teada, et meie 21. sajandi teismeliste seas armastatakse nii palavalt borši, täidetud mune ja kartulisalatit! Vaadake ja veenduge ise! :)

Distantsilt kokandusteema juhendaja: Lisete Lige
Vene keel: Ksenia Oksanen, Anne Reinsalu
Ajalugu: Inna Graužiniene


"Mind kõnetas see, et nõukogud aegne söömiskultuur oli väga lihtne ja omapärane. Samuti sain teada, et nõukogude ajal peeti tervislikuks toiduks väga kaloririkast toitu ning et "hästi puhkamine" tähendas tol ajal kaalust juurde võtmist."

"Mõnes mõttes tahaks ise minna ajas tagasi, kuna praegu on poes käimine mõnes mõttes lausa keeruline, kuna nii palju valikuid on. Kunagi oli poes ainult ühte sorti kohupiima, nüüd on neid erinevaid kohupiimasid umbes 5, erineva disainiga pakendites."

"Ma sain teada, et nõukogude ajal ei olnud toiduvalik just eriti rikkalik, söödi seda, mis anti ja oli soodne ning seetõttu oli tervislikkusest täiesti vale arusaam. Sain ka teada, et enne 1930 aastat oli noa ja kahvliga söömine ebaharilik ja alles pärast 1930 hakati kasutama rohkem nuga ja kahvlit ning ei söödud enam peamiselt kätega. Lisaks sellele sain ka teada seda, et tegelikkuses kõik need tehased ja suured pakendamisharjumused jõudsin meile siia Ameerikast, selleks et muuta nõukogude aja naise elu lihtsamaks, suurendades toidu säilivust, suurust ning kättesaadavust."

"Ma teadsin juba enam-vähem kõike, hästi loogiline oli, erinevate rahvusköökide ühinemine. Kõiki toite olin enam-vähem kuulnud ja maitsnud ning mu vanavanaemad elavad veel, seega tean natuke nende lugudest, milline siis elu oli. Aga huvitav oli see, et hügieeniharjumustes oli kirjas, et pesta tuli vähemalt 1 korra nädalas (wow, ainult). Nõukogude aja jäätis oli ka huvitav."

"Ma sain teada, et nõukogudeaegne toit oli väga ebatervislik. Mind kõnetas, et filmides näidati toitu, aga ei söödud seda kunagi. Eeskätt tehti seda seetõttu, et propageerida stalinistlikku küllust, kuid ka selle pärast, et näidata, millist toitu üldse olemas on, luues illusioon, et see päriselt ka kuskil eksisteerib."

"Leian, et nõukogude aja söömiskultuur on väga põnev. Kui vaadata peale toidule, mis on nõukogude ajast, siis paistab see minu meelest kohe silma. Toidud on valmistatud lihtsalt, kuid see ei tähenda, et need halvasti maitseks. Lauad olid kaetud uhkelt ning restoranid olid kohad, kus ennast purju juua ja näidata teistele oma heaolu."

"Sain teada, et olid kokaraamatud, kus olid toidud, mida tegelikult ei saanud teha, sest taheti näidata, et ENSV's on kõik olemas. Lisaks üllatas mind ka see, et arvati, et mida rohkem sa juurde võtad toitu süües, seda parem toit sulle on ning ülekaalus inimesed ja lapsed olid paremad kui normaalkaalus."

TÄIDETUD MUNAD









KARTULISALAT JA ROSOLJE





HAKK-KOTLETID KEEDETUD KARTULI JA SOOJA JAHUKASTMEGA






PELMEENID: ise valmistatud, praetud, keedetud rikkalike kastmetega

















BORŠ






PLIINID, KÜPSISETORT, SAIAVORM, VAREENIKUD













Kommentaare ei ole: