14. aprill 2020

7.-8. klasside isuäratavad vormiroad


Kindlasti üks lihtsaid suure-pere-toite võiks olla vormiroog. 7.-8. klasside õpilased õppisid lähemalt tundma, mida vormiroog endast kujutab. Need valmivad ahjus lihtsalt ja kiirelt ning neis saab ära kasutada ka näiteks eelmisel päeval järele jäänud keedetud kartuleid või makarone. Tükeldatud toiduaineid võib vormi panna kas kihiti või segatult, nii toorelt kui ka kuumtöödeldult. Vormitoitudele lisatakse kastet või muna-piimasegu, mis seob toiduained ja annab mahlakust. Kauni pealispinna saamiseks võib vormitoidule peale puistada riivsaia või riivitud juustu. 

Õpetaja andis ette lihtsa penne- ja saiavormi retseptid, kuid loomulikult võis vormirooga teha köögiviljadest või näiteks valmistada hoopis lasanje. Tähtis oli see, et tingimata poodi ei peaks tõttama, vaid leidlikult kodus olemas olevaga hakkama saada. Lihtsad penne- ja saiavormi retseptidest said omanäolised ja väga isuäratavad road! 

Häid ideid ja head katsetamist!

VAATA RETSEPTE!


PENNEVORM
umbes 6-le

Vaja läheb:

250 g pastat (näiteks penned)
1 l vett
2 tl soola

Hakklihasegu:

200-400 g hakkliha
1 tl soola
1 sibul
õli
1 paprika
2 hapukurki

Muna-piima segu:

3 dl piima
2 muna
1 tl soola
1 tl kuivatatud basiilikut või pitsamaitseainet

100-200 g riivitud juustu peale

Valmistamine:

1. Keeda pasta soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Kurna vesi.
2. Kuumuta ahi 180 kraadini.
3. Koori ja haki sibul ning hauta pannil õlis. Lisa hakkliha ja kergelt pruunista.
4. Tükelda paprika ja hapukurk kuubikuteks, lisa hakklihasegule.
5. Vala kõrgete äärtega ahjuvormi keedetud makaronid ja hakklihasegu, sega kergelt läbi. 
6. Klopi munad lahti, vala juurde piima ja sega veidi, lisa sool ja basiilik.
7. Vala mina-piima segu pastale ja sega veel korra läbi.
8. Puista peale riivjuust.
9. Küpseta ahjus 35-40 minutit kuni vorm ei ole enam vedel.























LIHTNE SAIAVORM ÕUNTEGA
umbes 8-le
Vaja läheb:

10 viilu saia
2 õuna
3 muna
2,5 dl piima
1 tl vaniljesuhkrut
4 spl suhkrut
2 tl kaneeli
20 g võid

Valmistamine:

1. Kuumuta ahi 200 kraadini.
2. Määri ahjuvorm võiga.
3. Lõika saiaviilud ühtlasteks kuubikuteks.
4. Puhasta ja tükelda õunad (võid teha kuubikud või hoopis õhukesed viilud).
5. Jaota ahjuvormi põhja pool saiakuubikutest, siis õunatükid ja seejärel puista peale suhkrut ja kaneeli. Kata õunakiht uuesti saiakuubikutega.
6. Klopi munad lahti, lisa hulka piim ja vaniljesuhkur. Vala piimasegu vormi.
7. Küpseta ahjus 20 minutit, serveeri soovi korral piimaga, valge jäätisega või vaniljekastmega. 










Kommentaare ei ole: